Activity on ETALAUSER, Etalase Leuser, Bukit Lawang
Activity in ETALAUSER, Bukit Lawang:
Breakfast, Reading Books, Bathing in the River, Shopping to traditional Taxes on Becak, Learning to Cook Local Food, How to Farm in the Rice Fields & Planting Farms and Gardens, Fishing, Sculpture, Carving, Painting, Painting and Drawing .Bamboo Craft, Rubber Gum Deres, Stick Brooms,
Sweep the yard,
Tapping is the activity of breaking or wounding latex vessels (rubber latex) so that latex drips out. The release of latex is caused by the presence of Turgor. Turgor is the pressure on the cell wall caused by cell contents
(Menyadap adalah kegiatan pemutusan atau pelukaan pembuluh lateks (getah karet) sehingga lateks menetes keluar. Keluarnya lateks tersebut disebabkan oleh adanya Turgor. Turgor adalah tekanan pada dinding sel yang disebabkan oleh isi sel.1)
Ripe cacao that is ready for picking is about 5-6 months old with signs that the skin of the fruit has changed color completely, from raw green to yellow, or from red to dark orange when ripe, then the fruit stalks begin to dry and the cocoa pods make a sound if shaken or shaken.
Harvest rotation should be carried out as often as possible, at least 7-10 days to break the life cycle of cocoa pod borer & prevent transmission of cocoa pod rot.
Fruit picking techniques by cutting fruit stalks using scissors, machetes or sickles. Cut the stems as close as possible to the fruit, which leaves a stalk with a length of about 1-1.5 cm, because the new cacao flowers will later grow on this former fruit stalk.
Note: Harvesting by twisting fruit, kicking, or pulling fruit is not recommended because it can damage the stalk and injure the plant. Damaged fruit stalks can no longer be overgrown with cacao flowers so the fruit is unlikely to grow again there, while the skin of the injured plant will be easily infected by pathogenic fungi.
For fruits that are located in hard-to-reach parts, fruit picking is done with the help of a pruning scissors. Harvesting using poles alone risks damaging the fruit stalks and skin.
(Tanaman Kakao mulai memproduksi buah pada umur 2,5 – 3 tahun.
Kakao matang yang siap petik berumur sekitar 5 - 6 bulan dengan tanda-tanda Kulit buah sudah berubah warna secara sempurna, dari mentah berwarna hijau jadi kuning, atau dari berwarna merah menjadi jingga tua ketika masak, kemudian Tangkai buah mulai mengering dan Buah kakao mengeluarkan bunyi jika digoncangkan atau dikocok.
Rotasi panen sebaiknya dilakukan sesering mungkin, minimal 7 – 10 hari sekali untuk memutus siklus hidup hama penggerek buah kakao & mencegah penularan penyakit busuk buah kakao.
Teknik pemetikan buah dengan memotong tangkai buah memakai alat gunting, golok, atau sabit. Potong tangkai sedekat mungkin dengan buahnya yaitu menyisakan tangkai dengan panjang sekitar 1-1,5 cm, karena bunga-bunga kakao baru nantinya akan tumbuh di bekas tangkai buah ini.
Catatan: Pemanenan dengan cara memelintir buah, menendang, atau menarik buah sangat tidak dianjurkan karena dapat merusak tangkai dan melukai tanaman. Tangkai buah yang rusak tidak lagi dapat ditumbuhi bunga kakao sehingga buah tidak mungkin tumbuh lagi disana, sedangkan kulit tanaman yang terlukai akan mudah terinveksi jamur-jamur patogen.
Untuk buah yang terletak pada bagian yang sulit dijangkau, pemetikan buah dilakukan dengan bantuan gunting pangkas bergalah. Pemanenan menggunakan galah saja beresiko merusak tangkai buah dan kulit.)...
numpang promote ya min ^^
ReplyDeleteBosan tidak tahu mau mengerjakan apa pada saat santai, ayo segera uji keberuntungan kalian
hanya di D*E*W*A*P*K
dengan hanya minimal deposit 10.000 kalian bisa memenangkan uang jutaan rupiah
dapatkan juga bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% :)